fbpx

Поръчайте Вашият Apple iMac Retina Display, MacBook Air, MacBook Pro Retina Display, iPad 4, iPad Mini, Mac Mini от NovMac.com Имате нужда от помощ при избора на модел? Позвънете на 02/4390993 или ни посетете тук!

Златно сечение в логото на Apple

Златно сечение
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Златно сечение (известно още като златна пропорция, златен коефициент или [божествена пропорция][1]) е ирационално число в математиката, което изразява отношение на части, за които по-малката част се отнася към по-голямата, така както по-голямата към цялото. То се отбелязва с гръцката буква φ и има стойност приблизително равна на 1,618…

Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата. Терминът „златно сечение“ е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за „идеалното човешко тяло“. То е било познато на египтяните и древните гърци още в античността. Представата за хармония и отношение e в основата на философските идеи на Питагор. Египетските пирамиди и Партенонът са пример за използването на пропорцията φ в архитектурата.

3 коментара

Александър преди 8 години

Абе вярно е ама не е баш тъй. Като гледам нито ябълката се вписва в спиралата на Фибоначи, нито има някаква връзка между окръжностите, които създават „отхапаното“, листото и долната част на ябълката.

Янко преди 8 години

Спиралата е само за ориентир при изграждането на композицията до колкото ми се струва на мен поне – всяка окръжност лежи на спиралата и става доста балансирано. По важното, което е взето от Фибоначи е редицата от числата му в диаметрите на окръжностите. Всяка страна от квадратчетата в правоъгълника е диаметър на окръжност. Окръжността с диаметър 13 е взета да се изгради самото „тяло“ на ябълката и е доста здрава композицията му, а тази с 8 е най-използвана за всичките изрязвания и изпъквания. Колкото повече еднакви елементи има в една композиция, толкова по-чиста, балансирана и лесна за възприемане е. Просто окръжностите с диаметър 8 се врязват различно и изглежда, че отхапаното е различно от листенцето примерно. Това лого просто е пример за нещо толкова просто на пръв поглед, а всъщност е адски сложно. Дори ябълката към листото са в пропорция, пък и листото само по себе си също. Всяко едно нещо е премерено и е в зависимост с другите елементи и то по доказан от природата метод. Страшно е !

Янко преди 8 години

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13… и т.н. и т.н. Тези са използвали, а всяко число се получава като сума от предходните две.

Последни постове