Поръчайте Вашият Apple iMac Retina Display, MacBook Air, MacBook Pro Retina Display, iPad 4, iPad Mini, Mac Mini от NovMac.com Имате нужда от помощ при избора на модел? Позвънете на 02/4390993 или ни посетете тук!

Неразказани истории за Стив Джобс

Измина точно 1 година от смъртта на Стив Джобс – легендарния CEO на Apple, променил изцяло няколко индустрии. Всички знаем и сме чели доста за него, особено след публикуването на официалната му автобиография, която (с негово съдействие) разказва в детайли за създаването на Apple, на Mac компютрите, на iPod музикалните плеъри, iPhone телефоните и iPad таблетите.

Но има доста истории за Стив, които не сме чували до сега. И точно такива истории споделят неговите приятели и колеги една година след смъртта му.

Да скрием поршетата

Софтуерния инженер Ранди Адамс първоначално отказва офертата на Стив Джобс да работи в NeXT, компютърната фирма създадена от Джобс след като той напуска Apple. Годината е 1985-та. Адамс не е готов да се върне на работа след като продава компанията си, специализирана в създаването на софтуер за десктоп компютри. След обедителните думи на Джобс: „Пропиляваш я, Ранди. Такава възможност идва веднъж в живота, а ти я пропиляваш.“, Адамс размисля.

С парите получени от продажбата на компанията му, Адамс си купува Порше 911, по същото време по което и Джобс си купува същия автомобил. За да не си удрят вратите една в друга те паркират двете коли на три паркоместа, с доста разстояние между тях. Един ден Джобс отива при Адамс и му казва, че трябва да преместят колите.

„Аз го питах ‘Защо?’, а той ми казва: ‘Ранди, трябва да скрием Поршетата! Рос Перът ще идва и обмисля да инвестира в компанията, а ние не искаме той да си помисли, че имаме много пари!'“. Така и става – скрили колите зад сградата с офиси на NeXT в Пало Алто, Калифорния. И Перът инвестирал 20 милиона долара в компанията през 1987г., взимайки място в борда.

Адамс споделя също за случай, когато Бил Гейтс се появил в NeXT за среща. Било есента на 1986г. Секретарката се обажда на Джобс (чиито кабинет е на горния етаж) за да му каже, че Гейтс го чака за среща в приемната. „Можех да го видя в офиса му, стои, не прави нищо, не е зает. Но не се обажда на Гейтс, нито слиза при него за срещата. Остави го да чака в приемната един час. Това е заради тяхното съперничество.“

Адамс разказва, че Джобс непрекъснато казвал на служители, които са се „издънили“ с някоя задача да се „самоуволнят“. Дали е бил сериозен? „Е, ако не получите писмо за уволнение, значи само се е шегувал с вас.“

Ще свикнат

Марк Андрийсен, пионер в разработката на Интернет браузъри, разказва за двойна среща която имал с Джобс само няколко месеца преди представянето на iPhone. „През есента на 2006, с жена ми Лаура отидохме на среща със Стив и неговата съпруга Лорийн. Стояхме пред ресторанта, чакайки да се освободи маса. Тогава Стив извади от джоба си личния си прототип на iPhone и каза: ‘Ето, нека ти покажа нещо’. Показа ми всички възможности и функции на устройството.“

„След съответното количество ‘Охкания’ и ‘Ахкания’, и бидейки Блекбери ентусиаст, аз го попитах: ‘Стив, не мислиш ли че е проблем да няма физическа клавиатура? Дали хората ще са ОК да пишат директно по екрана?’ Той ме погледна право в очите с пронизващ поглед и каза: ‘Ще свикнат!'“

Apple продаде над 250 милиона iPhone устройства от 2007г. до сега и това е един от най-продаваните телефони в света.

Няма коментари