fbpx

Поръчайте Вашият Apple iMac Retina Display, MacBook Air, MacBook Pro Retina Display, iPad 4, iPad Mini, Mac Mini от NovMac.com Имате нужда от помощ при избора на модел? Позвънете на 02/4390993 или ни посетете тук!

Полезни клавишни комбинации за всички Mac потребители

Има много клавишни комбинации, които могат да улеснят всекидневните Ви действия. Ето част от най-известните и най-употребяваните:

Command-Space – Този шорткът отваря Spotlight, find-all, launch-all.

command-spacebar

Command-M – Тази комбинация ще минимизира отворените на екрана Ви прозорци в Dock-a.  Работи за всеки отворен прозорец било то уеб браузър, Finder или Skype.

Command-Delete – Можете да изтриете директно маркирани файлове без допълнително влачене в кошчето. А с комбинацията Commant-Shift-Delete изтривате цялото съдържание на кошчето.

Command-Shift-3, Command-Shift-4 – Така можете да направите скрийншот на целият Ви екран или само на избрана секция. При натискане на Command-Shift-4 курсора на мишката Ви ще се промени за да можете да зададете коя област искате да бъде снимана.

Control-Command-Shift-3, Control-Command-Shift-4 – С тази комбинация направеният скрийншот се появява директно в clipboard-а.

Command-P – Това е стара, но много полезна комбинация. Натискайки я принтирате настоящият документ, съдържание на уеб браузър, а ако сте във Finder може да не отваряте документа, а просто да го маркирате и натиснете Command-P, принтирането ще се стартира.

Command-N – Тази комбинация е приложима във Finder. Позволява Ви да отворите нов Finder прозорец, а Command-Shift-N да създадете нова папка.

command-shift-n

Command-Z – Един много полезен шорткът, отговарящ на Undo, особено в случай, че изтриете нещо по грешка. Така лесно можете да възстановите последно изтрит файл или да поправите допусната грешка във Photoshop, например. В зависимост от това в коя програма прилагате Command-Z, функцията може да бъде еднократна или многократна.

Spacebar – Единственият клавиш, който не е нужно да комбинирате с друг за да се възползвате от някоя функция. Във Finder при натискане върху файл ще активира QuickLook, в iTunes или QuickTime може да се използва за паузиране и стартиране на песни.

Command-Q – Деактивира всяка програма. Ако някоя програма блокира и не може да бъде затворена от червеният Х, използвайте тази клавишна комбинация за force quit.

Command-W – Ще затвори активният в момента прозорец/програма. Option-Command-W се използва за затваряне на всички активни програми.

Command-X, Command-C, Command-V – Cut, Copy, Past. Тези комбинации са най-често използвани при писане на текстове. За да не губите време в маркиране с мишката и използване на менютата, запомнете ги и ще Ви спестят много време.

Command-T – Отваря нов таб в браузъра Ви – Safari, Chrome, Firefox. В Chrome при натискане на Command-Shift-T ще се отворят всички наскоро затворени прозорци.

Command-F – Използва се за лесно и бързо намиране на файл, конкретна дума в текстов файл или уеб страница, например. При намерени няколко резултата, натискайки Space ще Ви покаже къде се намира следващият резултат от търсенето.

Command-Shift-A, Command-Shift-U, Command-Shift-D, Command-Shift-H – Във Finder отговарят на определени папки – Applications, Utilities, Desktop, Home. Така се улеснява навигацията между тях.

command-a-d-u

Command-H, Command-Option-H – Ако искате бързо да скриете активният Ви прозорец, с натискането на Command-H той се скрива. Command-Option-H ще скрие всички останали и ще бъде видим само този, който е отворен най-отпред.

Няма коментари

Последни постове