Поръчайте Вашият Apple iMac Retina Display, MacBook Air, MacBook Pro Retina Display, iPad 4, iPad Mini, Mac Mini от NovMac.com Имате нужда от помощ при избора на модел? Позвънете на 02/4390993 или ни посетете тук!

Apple пусна macOS High Sierra 10.13

Apple пусна официално macOS High Sierra 10.13 за теглене от всички потребители на настолни и мобилни Mac компютри.

macOS High Sierra предлага изцяло нова файлова система, поддръжка на High-Efficiency Video Coding (HEVC) и ъпдейт на Metal – супер-напредналата графична технология, която е в основата на иновации като машинно обучение и създаване на съдържание за виртуална реалност. macOS High Sierra идва и с доста подобрения по програмите, които всеки Mac потребител ползва ежедневно – като Safari, Mail, Photos.

Apple File System (Apple файлова система)

Apple File System или APFS е новата файлова система за всички Mac компютри, която включва подобрено бързодействие, сигурност и надеждност на записаната информация, както и основа за бъдещи иновации по отношение на сториджа. Разширена архитектура, оптимизирана за днешните технологии за масово съхранение, APFS прави обикновените операции като копиране на файлове и директории мигновени, спомага за защита на информацията при прекъсване на захранването и системни сривове и предпазва сигурността на файловете с вградено криптиране. Освен това macOS High Sierra запазва напълно възможността за четене, писане и пълноценно използване на дискове форматирани със старата HFS файлова система.

High-Efficiency Video Coding

Поддръжката за стандартния за индустрията HEVC (или още H.265) позволява видео стрийминг и плейбек на 4К видео файлове с невероятно качество, които освен това са с до 40% по-малък обем в сравнение с използвания до сега H.264 стандарт. С HEVC Apple активира висококачествен видео стрийминг в мрежи, в които до сега е бил възможен само HD такъв. А хардуерното ускорение при последните модели iMac и MacBook Pro позволява изключително бърз и енергийно-ефективен HEVC енкодинг.

Metal 2

Metal е най-бързият и най-ефективен начин за употреба на GPU чипа (видео картата) на всеки Mac компютър. Metal 2 включва подобрено API и производителност, което ще помогне на разработчиците да създават още по-добри приложения. Освен това е добавена поддръжка за машинно обучение, например при разпознаване на говор и „компютърно зрение“. Комбинацията Thunderbolt 3 и Metal 2 позволява на най-придирчивите в това отношение потребители да използват външни GPU карти (видео карти). А новият External Graphics Developer Kit дава на разработчиците всичкия хардуер и софтуер от който имат нужда за да оптимизират своите приложения.

Виртуална реалност (VR)

Стъпвайки на производителността на последния Mac хардуер и Metal 2, macOS High Sierra добавя възможност за създаване на съдържание за виртуална реалност, позволявайки на разработчиците да създават невероятни игри, 3D и VR съдържание на Mac. Водещи VR компании се присъединяват към Apple за да донесат иновации в областта на виртуалната реалност на Mac с продукти, които ще излязат по-късно през годината.

Не на последно място Photos приложението е изцяло обновено и предоставя съществени функционалности в сравнение с предходните версии.

Други подобрения:

● Сафари вече може автоматично да ползва Reader режима за да зарежда статии в чист формат, докато Autoplay Blocking спира стартирането на нежелани медия файлове и аудио в браузъра.

● Интелигнетна защита от следене в Сафари използва машинно обучение за да идентифицира и премахне всякаква информация, която би послужила за проследяването в мрежата от страна на рекламодатели.

● Търсенето в Mail вече е по-бързо и лесно с Top Hits функцията, която слага най-релевантните резултати най-отгоре в списъка с писма.

● Notes вече поддържа таблици, където потребителят може да пише в клетките, да създава и да променя редове или колони.

● Spotlight предоставя информация за статуса на предстоящи полети, включително време на излитане и кацане, закъснения, изходи, терминали и дори карта на полета.

● iCloud File Sharing позволява на потребителите да споделят и да работят заедно по всеки файл записан в iCloud Drive.

Можете да изтеглите macOS High Sierra от Mac App Store безплатно.

Няма коментари

Последни постове