Поръчайте Вашият Apple iMac Retina Display, MacBook Air, MacBook Pro Retina Display, iPad 4, iPad Mini, Mac Mini от NovMac.com Имате нужда от помощ при избора на модел? Позвънете на 02/4390993 или ни посетете тук!

OS X празнува четиринадесетата си годишнина

Преди 14 години OS X бе показана на света за първи път.  Кодовото име на първата OS X операционна система е било Cheetah и се е инсталирала само на макове с рам памет над 128MB. Цената й е била $129.

OS X е била шок, не само за потребителите използващи Mac OS 8 или 9, но и за всички PC потребители. Потребителският интерфейс е бил нещо напълно различно от това което се е познавало до момента, с нови функции, дизайн и с чист, просторен десктоп.

Сенките и прозрачността на менютата са допринесли за чувство на дълбочина и пространство, а Dock-a с невероятната си графика представя всички приложения и документи, които са отворени и активни.

Въпреки, че е отнело няколко обновления за да стане достатъчно стабилна за да замени OS 9.2, било е ясно, че OS X е бъдещето, както за Мас, така и за другите потребители.

Използването на тази операционна система е било, като нещо космическо, със забележителната си 3D графика, анимации, плавни преходи между приложенията. Красотата й не е била само външна. Под GUI се крие UNIX-базирана open-source система.

OS X  е преминала през 10 обновления и все още изглежда модерна, както през 2001 година. Малки и големи промени са направени през годините, но душата на OS X се е запазила непокътната.

Ако потребител мине от Cheetah директно на Yosemite, със сигурност ще има много да учи за новите приложения, но ще може лесно и бързо да се ориентира, тъй като интерфейса е запазен.

Към всяка нова версия са добавени функционалности и приложения:

  • Jaguar донесе първите най-големи промени в OS X представяйки iChat, Sherlock 3 и Inkwell, както и голямо подобрение в скоростта и сигурността на операционната система.
  • Panther представи Expose и бързото превключване между потребителските акаунти създадени на един компютър.
  • Tiger ни даде Spotlight и Dashboard,
  • Leopard въведе Time Machine и Spaces,
  • Lion представи Launchpad.
  • Първата операционна система, която не бе кръстена на дива котка, пое в изцяло ново направление фокусирайки се над нов дизайн и производителност, създавайки още по-здрава връзка с iOS.
  • С Mavericks получихме iBook и Maps, а Yosemite ни представи Handoff.

Зад всяка нова версия се крият и множество подобрения свързани с работата на операционната система правейки я по-бърза, по-стабилна и по-надеждна.

През годините Apple експериментира в различни насоки, но Mavericks и Yosemite върнаха изчистеният облик на приложенията и десктопа, както са били и с Cheetah.

Всяко нещо внедрено от iOS в OS X, като Notification Center, е имплементирано без допълнителни усложнения и се усеща като на мястото си.

Apple вложи огромни усилия и енергия за да направи OS X най-модерната операционна система която някой някога е използвал. Никой не знае какво ще ни донесат следващите 14 години в технологична насока, но едно е сигурно – Apple ще е мостът към новото.

 

osxyosemite

Няма коментари

Последни постове